جدا از خطرات عمومی که همه سرویسهای اینترتی دیگر مثلا ایمیل شما را هم تهدید می کنند. امنیت فیس بوک شما به دو شکل ممکن است برایتان ایجاد مشکل کند. خطر اول: دسترسی فرد غیرمجاز به اکانت شما و خطر دوم: انتشار عمومی اطلاعاتی که مایل به انتشار عمومی آنها نیستید، مثلا انتشار عمومی عکسهای یک میهمانی خصوصی
برای مواجهه با خطر اول یعنی دسترسی فرد غیرمجاز به اکانت فیس بوک و یا هک شدن و از دست رفتن پسورد شما. مجددا رعایت توصیه های عمومی مثل انتخاب پسورد قوی توصیه می شود. علاوه بر این فیس بوک نیز امکاناتی را برای تامین بیشتر امنیت اکانت کاربران تعبیه کرده است. بسیاری از این امکانات را شما خود باید فعال کنید.
در منوی تنظیمات سمت راست فیس بوک شما امکان فعال کردن دریافت ایمیل و تایید هویت با ارسال اس ام اس وجود دارد. این امکان جلوی دسترسی از کامپیوترهای ناشناس به اکانت شما را خواهد گرفت.
همانطور که در تصویر پایین مشاهده می کنید، شما می توانید با فعال کردن دو گزینه اول یعنی اعلان های ورود به سیستم و تایید ورود به سیستم، شماره تلفن همراه خود را در اختیار فیس بوک قرار دهید تا اولا هر درخواست ورود از کامپیوتری غیرمعمول، جدید و ناشناس را به شما اطلاع دهد و با انتخاب گزینه دوم رمزی برای موبایل شما ارسال خواهد شد که بدون آن ورود به اکانت ناممکن خواهد بود.
جمع بسیار بزرگی از کاربران فیس بوک به جای فیس بوک گردی در وب و با استفاده از کامپیوترهای شخصی، برنامه یا App فیس بوک را روی تلفنهای هوشمند یا تبلتهای خود نصب کرده اند. برنامه فیس بوک روی تلفنهای هوشمند قادر است برای شما کدهای امنیتی تولید کند که از این کدها می توانید برای ورود به فیس بوکتان روی کامپیوترهای ناشناس استفاده کنید. نکته مهم اینکه اگر تلفن هوشمند شما گم شده یا به سرقت رود، سوء استفاده از همین کدها خطرآفرین خواهد بود، در قدمهای بعدی واکنش و تغییرات لازم روی فیس بوک به گم شدن و یا سرقت تلفن هوشمند را توضیح خواهیم داد.
وقتی کدساز روی تلفن آندروئید یا آیفون شما فعال باشد، در منوی اصلی فیس بوک چنین تصویری را مشاهده خواهید کرد. همانطور که مشاهده می کنید امکان دیگری به نام : تنظیم روش دیگری برای دریافت کد شما را قادر می سازد، برنامه ها و App های دیگری غیر از App رسمی فیس بوک به اکانت شما دسترسی داشته باشند. قبل از نصب این برنامه ها از امن بودنشان اطمینان حاصل کنید.
یکی از امکانات امنیتی جالب دیگر، امکان تعریف چند نفر از دوستانتان به عنوان دوست مورد اعتماد است تا در صورتیکه اکانت شما هک شد یا امکان ورود به اکانت را از دست دادید، با کمک آن دوستان بتوانید وارد فیس بوک شوید.
یکی از امکانات امنیتی جالب دیگر، امکان تعریف چند نفر از دوستانتان به عنوان دوست مورد اعتماد است تا در صورتیکه اکانت شما هک شد یا امکان ورود به اکانت را از دست دادید، با کمک آن دوستان بتوانید وارد فیس بوک شوید.
منظور از تنظیمات حریم خصوصی این است که چقدر به دیگران اجازه می دهید، داده های مربوط به شما - مثلا تصاویر شما در یک میهمانی را مشاهده و یا باز نشر نمایند. یک مثال خوب برای این مورد عکسهایی است که دوستانتان از میهمانی شب گذشته با نام شما به صورت تگ منتشر کرده اند. اگر تنظیمات فیس بوک شما انتشار خودکار این تگ ها باشد. بلافاصله این عکسها روی گاه نما و در اختیار همه دوستان دیگر یا اعضای خانواده تان قرار خواهد گرفت. یک مورد ساده تنظیمات حریم خصوصی فیس بوک این است که این تصاویر قبل از بازبینی شما منتشر نشوند.
همچنین این امکان وجود دارد که گروه مخاطب خاصی را برای مشاهده پستهایی که در آن تگ شده یا برچسب خورده اید تعریف کنید. این گروه می تواند کاملا محدود : تنها خود شما و یا دوستان و یا گزیده ای از دوستان شما باشد.
خلاصه ای از تنظیمات حفظ حریم خصوصی شما در بخش سمت چپ منوی اصلی فیس بوک قابل مشاهده است.
قسمت اول: چه کسانی می توانند پست ها، تصاویر و … را که در فیس بوکم منتشر می کنم ببینند؟
قسمت دوم: وقتی کسی تایم لاین یا گاه نمای من را باز می کند دقیقا چه خواهد دید؟ این مورد قبلا توضیح داد شد که چگونه می توان گاهنما یا تایم لاین را از دید افراد مختلف ناشناس یا دوستان مشاهده کرد.
قسمت سوم: چه کسانی می توانند نام مرا جستجو و برایم درخواست دوستی یا پیام بفرستند؟ دوستان دوستانم؟ یا همه کاربران فیس بوک.
قسمت چهارم : چگونه می توانم افراد مزاحم را به لیست سیاه یا کاربران بلوک شده ام اضافه کنم؟
محدود کردن همه پست های قبلی: شما چند سال است مشغول نشر تصویر، استاتوس و … روی فیس بوک هستید، قبلا با تنظیمات امنیتی کمتر آشنا بوده اید و پستهایتان در اختیار Public یا عموم قرار می گرفته. در فیس بوک این امکان وجود دارد که بتوانید همه پستها را یکجا مثلا فقط برای مشاهده دوستانتان و نه عموم محدود کنید.
فیس بوک مدتی است پیامهای افراد ناشناس (افرادی که در لیست دوستان شما نیستند) را مستقیما برای شما ارسال نمی کند. این پیامها در فهرستی به نام Other یا پیامهای دیگر در اینباکس یا جعبه پیامهای شما آرشیو می شوند. فیس بوک دو نوع فیلتر متفاوت را برای جدا کردن این پیامها استفاده می کند که یکی سختگیرانه تر است.
تنظیم شماره ۱۷ بسیار مهم است. موتورهای جستجو مثل گوگل، یاهو و Bing اگر اجازه داشته باشند. بسیاری از محتویات فیس بوک شما را با نام و نام خانوادگی برای تمام افراد ناشناسی که اسم شما را جستجو کنند به نمایش می گذارند. ممکن است پس از مدتی چند صفحه اول جستجوی نام شما مثلا در گوگل فقط محتویات فیس بوکتان باشد و اطلاعات شغلی، مقالات و
… اساسا دیده نشوند. برای خاموش کردن دسترسی موتورهای جستجو به محتویات فیس بوکتان گزینه پایین را غیر فعال کنید.
بسته به نوع تنظیمات حریم خصوصی شما، دوستانتان می توانند نام شما را در تصاویر تگ کنند، همچنین فیس بوک نوعی فن آوری تشخیص صورت شما در تصاویر دوستانتان را نیز به کار می برد. هر دو امکان نیازمند تایید شما هستند. در قسمت یک می توانید جلوی تگ کردن اتوماتیک خود در تصاویر را بگیرید به این معنی که تصاویری که با نام شما تگ می شوند به صورت خودکار به تایم لاین - گاهنامه شما افزوده نخواهند شد. قسمت دوم فن آوری تشخیص اتوماتیک صورت خود در تصاویر را خاموش می کند.
۱- جلوی دسترسی افراد دیگر به تایم لاین خود را بگیرید.
۲ - پست های دوستان روی تایم لاین شما فقط با اجازه - بازبینی - شما ممکن خواهد بود.
۳ و ۴ - کلا پستهایی را که در آنها تگ شده اید از دید سایر بازدید کنندگان پنهان می کنند.
۵ - انتشار برچسبهایی را که دیگران به نام شما روی پست یا تصاویرشان ایجاد می کنند فقط با بازبینی شما میسر است.
۶ - می توانید علاوه بر افرادی که مخاطب پست برچسب گذاری شده هستند، مثلا همه دوستان خود را به مخاطبان اضافه کنید. بهرحال این انتخاب شمار بیشتری از مخاطبان را متوجه پستی که شما در آن برچسب خورده یا تگ شده اید خواهد کرد. آیا مطمئن هستید همه آنها باید آن پست را مشاهده کنند.
مدیریت مسدود سازی : پس از تغییرات اخیر فیس بوک وقتی از مسدود یا بلاک کردن یک کاربر صحبت می کنیم لزوما به معنای مسدود کردن کل فعالیتهای او نیست. می تواند شامل ۱- مسدود کردن کامل کاربر: او نمی تواند پستهای شما را مشاهده کند، شما را تگ کند و برای شما دعوتنامه ارسال کند ۲- مسدود کردن دعوتنامه هایی که کاربران برنامه یا App ها ارسال می کنند: در واقع تنها دعوتنامه های ارسالی این کاربر توسط App یا برنامه ها نادیده گرفته می شود. ۳- دعوتنامه های او به مراسم یا رویدادها نادیده گرفته می شود ۴- یک App یا برنامه مثلا Candy Crush دیگر نمی تواند هیچ نوع دعوتنامه ای برای شما ارسال کند.
محدود کردن حق دسترسی App ها و برنامه ها
حتی بدون خاموش کردن حق دسترسی کلی به اطلاعات شما توسط App ها یا برنامه ها می توانید اطلاعات خود را با فشار دادن ویرایش در قسمت ۲ تصویر صفحه قبل به صورت گزینشی از دسترس این برنامه ها خارج کنید.
اگر تقاضای دوستی فردی را نپذیرید، او به صورت خودکار دنبال کننده فید شما خواهد شد. در اینصورت مطالبی را که به صورت عمومی Public منتشر می کنید خواهد دید. حتی برخی از کاربران به جای تقاضای دوستی ترجیح می دهند دنبال کننده فید یا دنباله شما باشند. آیا می خواهید این امکان را به عموم Public بدهید که دنبال کننده فید شما باشند؟ تنظیمات شکل ۱.
شکل دو: چه کسانی می توانند فهرست دوستان شما را ببینند؟ عموم؟ دوستانتان؟ یا دوستان آنها و یا هیچکس جز شما؟
شکل سه: چه کسانی می توانند فهرست افرادی را که شما دنبال می کنید ببینند؟
شکل چهار: چه کسانی می توانند فهرست افرادی را که شما را دنبال می کنند ببینند؟